Σητεία

Αυτή είναι η πόλη μας: Σητεία

Η Σητεία, μια παραθαλάσσια πόλη περίπου 9500 κατοίκων, είναι χτισμένη στο ανατολικότερο σημείο των βορείων παραλίων της Κρήτης, πριν το ακρωτήριο Σίδερο.

 

Πρωτεύουσα της επαρχίας Σητείας, έχει δώσει και το όνομά της στον κόλπο, που απλώνεται στα πόδια της. Είναι γνωστή από την εποχή των Μινωιτών και κατοικήθηκε τόσο στους Κλασικούς χρόνους όσο και στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ενετική και Οθωμανική περίοδο. Απέχει 129 χλμ απ’ το Ηράκλειο, 64 χλμ απ’ τον Άγιο Νικόλαο και 61 απ’ την Ιεράπετρα. Κοντά της, στ’ ανατολικά, σε απόσταση 19 χλμ, βρίσκεται το Παλαίκαστρο με το ιδιαίτερης ομορφιάς και σημαντικού οικολογικού ενδιαφέροντος φοινικόδασος Βάι και τους σπουδαιότατους αρχαιολογικούς χώρους. Στον Πετρά, στα ανατολικά της πόλης, υπάρχουν ανασκαφές ενός τμήματος του αρχαίου οικισμού. Κάτω από τη Ενετική κατοχή η πόλη της Σητείας είχε καταστραφεί τρεις φορές. Το 1508 από ένα τρομερό σεισμό, το 1538 από πειρατές και το 1651 από τους Ενετούς για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Για δύο αιώνες η Σητεία δεν υπήρχε σαν πόλη, μέχρι το 1869. Η σημερινή πόλη χτίστηκε το 1870.

 

Τόσο η περιοχή της Σητείας, όσο και η υπόλοιπη επαρχία διαθέτει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, οι οποίες, όχι μόνο προστατεύονται, αλλά και αναδεικνύονται: Γοητευτικές και καθαρές παραλίες (η Σητεία παίρνει γαλάζια σημαία ακόμη και δίπλα στο λιμάνι της), έντονο ανάγλυφο με λόφους, βουνά, μικρά οροπέδια, φαράγγια, σπήλαια, πεδινές εκτάσεις, μικρά νησιά και βραχονησίδες, όρμους, μικρούς υγροτόπους καθώς και ποικιλία φυτικού κυρίως αλλά και ζωικού πλούτου. Άλλωστε δε θα πρέπει να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο το γεγονός πως οι αρχαίοι κάτοικοι τούτης της γης σκέφτηκαν να θεσπίσουν νόμο, ιερό, που προστάτευε τα δάση, τα οποία ανήκαν στο ιερό του Δικταίου Διός (περιοχή Παλαικάστρου), απαγορεύοντας την κοπή των δένδρων.

 

Το οικολογικό προφίλ της περιοχής συμπληρώνεται με εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Λόγω των συχνών ανέμων, αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια επενδύσεις για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με την κατασκευή 4 αιολικών πάρκων. Απ’ το καλοκαίρι του 2001 λειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης.

 

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και την φιλοξενία των ντόπιων και την πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση, έκδηλη σε κάθε γωνιά της επαρχίας Σητείας. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πατρίδα του Μύσωνα, ενός απ’ τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και του ποιητή του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζου Κορνάρου. Προϊστορικά και ιστορικά μνημεία είναι διάσπαρτα παντού στην περιοχή και δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην ζωή των ντόπιων.

 

Η πόλη διαθέτει λιμάνι και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά και Μήλο σε σχεδόν καθημερινή βάση, ενώ για Κάσο, Κάρπαθο τρεις και Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα. Διαθέτει επίσης μικρό αεροδρόμιο (του οποίου σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η επέκταση) με δύο πτήσεις της αεροπλοΐας την εβδομάδα από και προς Αθήνα.

Σητεία και η περιοχή  Φωτογραφίες